Εσείς, πόσες αγκαλίτσες κάνατε σήμερα; Ο άνθρωπος χρειάζεται 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσει, 8 αγκαλιές τη μέρα για συντήρηση και 12 αγκαλιές τη μέρα για να αναπτυχθεί σωστά, σύμφωνα με τη σπουδαία οικογενειακή θεραπεύτρια Virginia Satir
Για να έχετε μια ζεστή, δυνατή και ουσιαστική σχέση με το παιδί σας χρειάζεται να αποκτήστε καθημερινές συνήθειες συναισθηματικής σύνδεσης. Εδώ σας παρουσιάζω κάποιες ιδέες που εφαρμόζονται άμεσα και εύκολα και μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας!
1. Βάλτε στόχο να αγκαλιάζετε το παιδί σας 12 φορές τη μέρα.
Ξεκινήστε το πρωί, με το ξύπνημα και κάντε μια ζεστή αγκαλιά! Πριν φύγουν για το σχολείο, στην επιστροφή, το βράδυ πριν τον ύπνο και ανάμεσα! Αποκτήστε την καλή συνήθεια να αγκαλιάζεστε και να φιλιέστε με τα παιδιά σας όταν κάποιος έρχεται ή φεύγει, όταν βλέπετε μαζί τηλεόραση, με ή χωρίς λόγο! Οι έφηβοι, που μπορεί να αποφεύγουν την αγκαλιά, ανταποκρίνονται σε ένα χάι-φάιβ, αν τους προσφέρετε έναν χυμό ή κάποιο σνακ και χαλαρώνουν με ένα μασάζ.
2. Γελάστε και Παίξτε.
Ακούγεται απλό; Κι όμως, έχει βρεθεί ότι είναι πολύ δυνατό! Ξαπλώστε στον καναπέ με το παιδί σας, γαργαληθείτε, παλέψτε, παίξτε μαξιλαροπόλεμο, διασκεδάστε και γελάστε με την ψυχή σας! Τα τουβλάκια, τα παζλ, το κουκλοθέατρο, τα επιτραπέζια, οποιοδήποτε παιχνίδι αποτελεί ευκαιρία για να αγκαλιάσετε το παιδί σας και να έρθετε συναισθηματικά κοντά. Αν συνεχίσετε να επενδύετε χρόνο σε τέτοιες δραστηριότητες, θα εκπλαγείτε όταν δείτε ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας βελτιώνεται σε όλους τους τομείς! Το γέλιο βοηθάει να δημιουργηθούν περισσότερες ενδορφίνες, ορμόνες της χαράς, αλλά και ωκυτοκύνη, ορμόνη του συναισθηματικού δεσίματος.
3. Κάντε διάλειμμα από την τεχνολογία.
Κοιτάξτε το παιδί σας στα μάτια και ακούστε τι έχει να σας πει, βάζοντας το κινητό σας στην άκρη- το παιδί σας θα το θυμάται για μια ζωή! Θα θυμάται ότι ήταν τόσο σημαντικό άτομο για την μαμά ή τον μπαμπά, που άφηναν το κινητό τους στην άκρη. Αυτή σας η κίνηση είναι ένας καλός τρόπος να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού, χωρίς να πείτε λέξη!
4. Συνδεθείτε πριν να δώσετε οδηγίες ότι υπάρχει αλλαγή/μετάβαση.
Ακόμα και για τα μεγαλύτερα παιδιά, δημοτικού σχολείου, μια δύσκολη ώρα είναι να πρέπει να αφήσουν κάτι ωραίο που κάνουν και να μεταβούν σε μία άλλη δραστηριότητα, πχ από το παιχνίδι στο διάβασμα, από το διάβασμα στο βραδινό μπάνιο ή να δώσουν ένα τέλος, πχ σε μία επίσκεψη. Πριν λοιπόν δώσετε οδηγίες για κάποια μετάβαση, συνδεθείτε συναισθηματικά με το παιδί, αγγίξτε το, πάρτε μέρος σε αυτό που κάνει –αν αυτό είναι δυνατόν-, αλλιώς αναγνωρίστε πόσο του αρέσει αυτό που κάνει, λέγοντας όμως ότι έφτασε η ώρα να το τελειώσει.
5. Ατομικός χρόνος με κάθε παιδί.
Τα παιδιά θέλουν ιδιωτικό χρόνο μόνο με τη μαμά ή μόνο με τον μπαμπά, χωρίς τα αδέρφια τους. Κανονίστε λοιπόν να παίρνετε εκ περιτροπής ένα παιδί στο σούπερ μάρκετ ή σε κάποια δουλειά, τονίζοντας ότι έτσι συνδυάζετε όμορφο χρόνο οι δυο σας. Μετά από αυτό που πρέπει να γίνει, ζητήστε από το παιδί σας να διαλέξει κάτι που του αρέσει, πχ ένα παγωτό, μια σύντομη βόλτα στο πάρκο. Σε αυτά τα ραντεβού με το παιδί σας δώστε του αγάπη-αγάπη-αγάπη!
6. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα του παιδιού.
Αφήστε το παιδί σας να μιλήσει για τα διαφορετικά συναισθήματα που νιώθει, χωρίς να το κατακρίνετε ή να το λογοκρίνετε. Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να εκφράσει το παιδί με λόγια το πώς αισθάνεται, παρά να το κάνει με πράξεις και κακή συμπεριφορά! Το παιδί που λέει «είμαι τόσο θυμωμένος μαζί σου!» σας ανοίγει μια πόρτα επικοινωνίας, για να καταλάβετε τι το θύμωσε και πώς μπορείτε να νιώσει ασφαλές ώστε να εκφράσει τα όσα αισθάνεται. Με τη συναισθηματική έκφραση επουλώνονται οι πληγές της ψυχής και ο θυμός υποχωρεί. Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει και βοηθήστε το να διαχειριστεί τα έντονα συναισθήματα αλλά και τη συμπεριφορά του.
7. Κατανόηση.
Η συναισθηματική σύνδεση έχει ένα μεγάλο κομμάτι ενεργητικής ακρόασης: «αλήθεια;», «μα αυτό είναι καταπληκτικό!», «πες μου…», «πώς ήταν για σένα;», απλές, καθημερινές φράσεις που δείχνουν στο παιδί ότι ενδιαφέρεστε για τη ζωή του, κατανοείτε τον κόσμο του και ότι είστε εκεί, δίπλα του. Αποκτήστε τη συνήθεια να βλέπετε τη ζωή του παιδιού σας, με τα μικρά της δράματα, από τη δική του οπτική γωνία, ώστε να καταλαβαίνετε τα συναισθήματα και τα κίνητρά του. Έτσι, θα έχετε μια λογική εξήγηση για τις αντιδράσεις του παιδιού σας, -ενώ χωρίς αυτή την κατανόηση απλώς θα μένατε με τον εκνευρισμό από την κακή του συμπεριφορά.
8. Απολαύστε τη στιγμή.
Κι εσείς και το παιδί σας έχετε φορτωμένο πρόγραμμα. Πιθανότατα υπάρχουν μέρες που το μόνο που κάνετε είναι να τρέχετε κι εσείς και το παιδί για να τα προλάβετε όλα, να πάτε στην ώρα σας στις εξωσχολικές του δραστηριότητες, κοκ. Έτσι όμως, απομακρύνεστε από το παιδί. Βρείτε ευκαιρίες μέσα στη μέρα να κατεβάσετε ταχύτητα, έστω και για λίγο, και να απολαύσετε τη στιγμή. Δώστε στο παιδί σας να μυρίσει το μανταρίνι την ώρα που το ξεφλουδίζετε, πλύνετε μαζί τα χέρια σας και απολαύστε το νερό της βρύσης και τη σαπουνάδα, χαρείτε με το γέλιο του- αξιοποιείστε τις μικρές στιγμές για να συνδεθείτε συναισθηματικά, έτσι απλά και άμεσα, με το παιδί σας.
9. Βραδινή αγκαλίτσα.
Σιγουρευτείτε ότι το βράδυ αφήνετε λίγο χρόνο για αγκαλίτσα και χαλάρωση στο κρεβάτι του παιδιού. Αυτές οι πολύτιμες στιγμές μαζί δίνουν στο παιδί δύναμη να ανταπεξέλθει στη μέρα του, να νιώσει ασφαλές και να σας ανοιχτεί και να μοιραστεί μαζί σας όσα το απασχολούν. Μη προσπαθήσετε να βρείτε λύση στα προβλήματα εκείνη τη στιγμή, απλώς ακούστε τι έχει να σας πει, αγκαλιάστε το, περάστε του το μήνυμα συναισθηματικά, ότι είστε εκεί και πέστε ότι την άλλη μέρα θα σκεφτείτε παρέα τι λύσεις υπάρχουν στο πρόβλημά του.
10. Να είστε εκεί.
Οι περισσότεροι γονείς είναι με τα παιδιά τους και δεν είναι, καθώς προσπαθούν να χωρέσουν χίλια-μύρια πράγματα μέσα στη μέρα τους. Θυμηθείτε όμως, τα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζουμε! Θυμηθείτε να είστε παρόντες στη ζωή τους, να είστε εκεί, με το 100% της παρουσίας και της προσοχής σας, δίνοντας στο παιδί σας να καταλάβει ότι είναι πολύ σημαντικό για εσάς. Απολαύστε αυτές τις στιγμές με το παιδί σας, δε θα επιστρέψουν!
Πηγή: http://varvogli.gr